top of page
  • Obrázek autoraPetra Silbermann

Nová éra digitálního marketingu: Faceless marketing

Aktualizováno: 17. 5.



Digitální svět se neustále mění a zvyšuje rychlost. Někdy je těžké vše uhlídat a proto vám chci dnes představit novinku, která začíná otřásat online světem. Nazývá se Faceless marketing, neboli marketing bez tváře, pokud vám angličtina není zas tak blízká. Otázkou ale zůstává, zda jde o revoluci, nebo jen o přejmenování něčeho, co už známe a existuje to po delší dobu. Ale trendy jsou nakonec o tom, že se vezme něco, co kdysi fungovalo, opráší se to, dá se tomu nový look a ejhle, máme tu zcela novou věc.



FACELESS MARKETING POUŽÍVÁM

  • ANO

  • NE

  • ZATÍM NE, ALE CHCI


Rozdíl mezi business a personal brandem


Zkuste si nyní vybavit takové brandy jako Coca Cola, Ikea nebo BMW. Co vás napadne jako první? Jaký obraz vám to hodí do hlavy? Jelikož jsou to všechno business brandy a prezentují se velmi neosobně, první, co se vám vybaví, je většinou logo, barvy, ale určitě to nebude obličej tvůrce, který za tím vším stojí a brand reprezentuje. Business brand se prezentuje bez tváře, zatímco personal brand je spojen s konkrétní osobou. Tím ale netvrdím, že personal brand je něco lepšího.


Protože byznys, který je postaven na personal brandu, má i svá úskalí, zejména pokud chcete svůj byznys prodat, jelikož bez vaší tváře to zkrátka nebude nikomu dalšímu fungovat. Komunita je totiž vytvořena a postavena na vaší prezentaci a vaší interakci.


Význam Faceless marketingu


Asi bych měla vysvětlit, proč tu neustále píšu o personal a business brandu. Ve chvíli, kdy se rozhodneme pro faceless marketing, zjistíme velmi rychle, že funguje jako most mezi personal a business brandem. Což se zdá být z prvu velmi zajímavé a můžete mít i pocit, že jste to konečně rozlouskli a úspěch přijde velmi rychle. Nicméně, používání faceless marketingu ve své strategii, může vést též ke ztrátě autenticity a důvěry.


Osobnost a výhody personal brandu totiž ve faceless marketingu chybí. Přesto se jedná o zajímavou alternativu pro ty, kteří si nepřejí být vidět. Buďte ale ve střehu, důvěra spotřebitelů je dnes klíčová a lépe se buduje, když je vidět tvář, která za byznysem a profilem stojí. Je třeba si tento aspekt uvědomit a promyslet ještě před tím, než se pro faceless marketing rozhodneme.


Problémy a výzvy Faceless marketingu v ČR


České faceless profily můžeme najít především na Instagramu. Asi pro vás nebude úplně překvapením, že většina z nich sáhla po neautentických videích z videobanky a láká na kurzy a ebooky slibující snadné zbohatnutí. Jejich nedostatečná originalita je zřejmá a kopírování nevede nikam. Tento nedostatek originality a přebytek kopírování naznačuje, že mnozí faceless tvůrci nepochopili podstatu faceless marketingu, který musí být též kreativní a autentický.


Autenticita je prvek, který se ve faceless marketingu hůře vyjadřuje. Je těžší předat emoce, propojit se se sledujícími a budovat důvěru, když lidé nevidí vaši tvář a nedokáží si profil s někým spojit. Osobnost a výhody personal brandu tam zkrátka chybí.





Každý, kdo se pro faceless marketing rozhodne, si ale musí uvědomit, že spotřebitelé v dnešní době dávají přednost byznysům, kterým můžou důvěřovat. A jak jsem již zmínila před chvilkou, důvěra se buduje lépe, když je za profilem konkrétní tvář.


I přesto, že se nám může zdát faceless profil neautentický, stále má svůj vlastní hlas, osobnost i hodnoty, stejně jako personal nebo business brand.


V České republice se také objevuje hashtag #beztvare, který zdůrazňuje podobný trend jako #faceless.


Pojďme se na pár českých profilů podívat.






Většina z nich opakuje stejné fráze a jsou stylem velmi podobné "originálu", faceless tvůrci s názvem TFM, který tu už nějaký ten pátek je. Narozdíl od TFM, který tvoří esteticky krásná videa, na kterých je většinou přímo sama tvůrkyně (chytře zachycený stín, proti slunci, ze zadu, atd.) a mají stejný náboj a rytmus, má ale většina českých profilů nekvalitní videa z Canvy nebo jiných video bank a chybí tam originální myšlenka.







Produkty a nabídky faceless profilů


Hlavním produktem faceless profilů jsou digitální produkty. Ale místo kvalitního obsahu však většinou každý profil hlásá, kolik si za poslední měsíce vydělal a jak moc mu vzrostl počet sledujících.


A co všechny tyto profily nabízí? Jak už jsem psala výše, jsou to většinou online kurzy, ebooky, členství, webináře a různé šablony.


Důvěra a nevýhody faceless profilů


Důvěra u takových účtů je na bodě mrazu, zkrátka je nulová. Tvůrce se musí daleko více zamyslet na hodnotami, které chce reprezentovat, a taky by si měl načíst něco o tvorbě brandu. Zde si můžete stáhnout skvělý návod, který vám pomůže přemýšlet o brandu správně.


Výhody a cíle faceless marketingu


Ale abych nepsala jen negativa. Myslím si, že je to určitě velmi dobrý prostředek k prezentaci produktů, pokud nechci být na sítích vidět, a přesto chci být a umím být kreativní. Též je to dobré v případě, že se chceme vyhnout SOCIAL MEDIA BURNOUT, což můžeme přeložit do češtiny jako "vyhoření ze sociálních médií". Ve chvíli kdy víme, že nemusíme o všem, co se nám děje, informovat svou komunitu a nikdo vlastně pořádně neví, kdo se za profilem skrývá, získáme daleko větší svobodu a budeme cítit menší tlak na výkon. Většina lidí, kteří se poprali se SMB, cítili tlak na získávání více followerů, porovnávali se neustále s ostatními, ztratili pojem, kde začíná práce a kde rodinný život, a měli strach z nepravidelného příjmu.


Já jsem se pro faceless profil rozhodla z části. Již delší dobu cítím, že potřebuji být zastupitelná a ruku na srdce, pokud máte vše postavené na vaši tváři, tak si nikdy neodpočinete. Neustále točíte videa, storíčka a snažíte se být nonstop na sítích. Což není zdravé a ani vhodné pro dlouhodobé plánování vašeho růstu v podnikání. Pokud chci, aby můj byznys fungoval v budoucnu bez mé tváře a mohla jsem na pár týdnů vypnout a podívat se třeba na Bali, do Japonska, Brazílie nebo USA, je třeba, abych již nyní začala dělat kroky, které mi tu svobodu a pomyslná křídla dají. Jsem si vědoma toho, že se chci vyvarovat ztrátě důvěry a autenticity, o to víc je to pro mě tedy výzva, abych to celé správně pojala. Sleduj mou cestu zde.



Důležitost vizuálních prvků a branding pro faceless marketing


Faceless marketing je třeba dělat chytře. Zaujmout a oslovit čtenáře moudrými komenty a úžasným, téměř dechberoucím, vizuálem. Pokud se vám povede zahalit profil tajemstvím, čtenář bude toužit objevit, kdo za tím vším stojí. Neustálé napětí, krása a motivace je to, co FM potřebuje, aby se uživatelé vraceli s touhou získat více. Pokud se podaří zakomponovat do contentu i storytelling a správně předat message brandu, máte z poloviny vyhráno. Právě vizuální prvky a branding je to, o čem musíte mít hluboké povědomí, nelze si jen tak říct: "Tak já něco udělám v Canvě", musíte přesně vědět, PROČ to děláte a jakou EMOCI chcete vyvolat.


Pokud potřebujete s nastavením vašeho brandu pro faceless profil pomoci, stačí mě kontaktovat do whatsappu.





xoxo Petra


P.S.: STAŇTE SE ČLENY KLUBU FAST TRACK PRO PODNIKATELKY NA HEROHERO, více informací ZDE


Kdo jsem?

Chci se radovat jak v podnikání, tak i v životě. Odmítám nudu a klišé, ráda mluvím o věcech tak, jak jsou, bez masky. Jsem máma, co má nejraději pyžamo a šálek lahodné matchy. Tvořím obsah, který mě baví. Naučím vás neuhnat se, milovat svůj život a vydělávat pomocí sociálních sítí, marketingu a Reelsům.


49 zobrazení0 komentářů

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page